2007. november 10., szombat | By: Sütis néne

Édesen ropogós és foszlósan puha....






Már régóta játszottam a gondolattal, hogy megpróbálkozom a kürtös kalács elkészítésével. 
Nagyon szeretem, csak sajna ritkán jutok hozzá....
Már több receptet is megnéztem, és erősen törtem az agyam azon is, hogy hogyan süssem meg .
Jelentem megvan a tökéletes módszer!

Mivel nincsen se kemencém, de dorongom, se semmi, hogy forgathassam a tűz fölött...DE! megvan az alternatíva!- összegyűjtöttem pár darab kiürült papír kéztörlő kemény belsejét, ezt pedig jól becsomagoltam alufóliába. A biztonság kedvéért belülről is, mert nem szerettem volna ha begyullad a nagy melegben...persze lehet hogy ez lehetetlen/nem vagyok nagy fizikus/, de inkább biztosra mentem.. :-))))

Erre tekertem fel a tésztát, és így állítottam be a sütőbe!
Csodásan működik!!!!!
A megsült kalács kívül édesen ropogós, belül pedig foszlósan puha maradt! :-))))))))))))))))


Kürtös kalács


Hozzávalók:


- 1 dl tej

- 1 cs. vaníliás cukor

- 3 dkg élesztő

- 50 dkg liszt

- egy csipet só

- 2 tojás

- 10 dkg olvasztott margarin

- 2 ek. cukor

- reszelt citrom héja

kenéshez (ízlés szerint):

- kristálycukor

- dió vagy fahéj

- olvasztott vaj


A tésztához meglangyosítom a tejet, beleteszem a vaníliás cukrot, belemorzsolom az élesztőt.

Felfuttatom kb. 8-10 perc alatt, ezután összeállítom a tésztát: egy nagy tálban elkeverem a lisztet egy csipetnyi sóval, a tojással, az olvasztott margarinnal, a cukorral, a citrom reszelt héjával és a felfuttatott élesztővel.

Öszzedolgozom , hogy jól formázható, kemény tésztává álljon össze.

Langyos helyen, letakarva egy óráig kelesztem, majd lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá kinyújtom.

A papír kéztörlők keménypapír belsejét teljesen befedem alufóliával és bekenem olvasztott vajjal.

A tésztából hosszában 3 cm-es csíkokat vágok, és spirál alakban feltekerem a hengerre úgy, hogy egy kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje.

Bekenem a tésztát vizes ecsettel és megforgatom kristálycukorban (a cukrot ízesíthetjük dióval vagy fahéjjal is).

Kivajazott tepsibe teszem, állítva és 20 percig sütöm. Ha kész lecsúsztatom a hengerről.

Nagyon finom, legközelebb dupla adaggal fog készülni!

18 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

Dejóötlet!!!! Mindenképp kipróbálom :-) Azt hiszem, ez olyan profi ötlet, hogy hamarosan kitör majd a házi-kürtöskalács-őrület :-)) Nálunk legalábbis tuti! :-)

Mademoiselle írta...

Ja! Azt akartam kérdezni, hogy sütét közben nem csúszik le magától a hengerről a még nyers tészta?

Mademoiselle írta...

ööö... sütés közben :-)

sütis néne írta...

nekem csak egy picit csúszott le, nem vészes! de még mindig jobb így állítva sütni, mintha fekszik, és ráég a cukor... :-)

Maci írta...

Azt hiszem tavaly sütöttem én is, de már látom, hogy megint ideje lesz! Tökéletesen szép lett, gratulálok!!!! Van még? ;o)

sütis néne írta...

köszönöm, Maci! sajna már csak 1 db maradt, az is csak mert eltettem szem elől... :-)))

t3v írta...

hehe, én tavaly újsággal kitömött sörösdobozon műveltem ugyanezt, saslikpálcára szúrva, tepsire fektetve, nyitott sütőajtónál, forgatva, hogy meglegyen a szabadtéri romantika fíling :))

Maci írta...

Nekem elég lesz az az egy is most kivételesen! ;o)

Apropó sütési technika: a sodrófám 2 végébe facsavart csavaroztam bele félig, megvajaztam a fát, és rátekertem a tésztát. Beakasztottam a csavarokat a sínek közé (ahová a tepsit szokás betolni) és a sütö elött ülve szorgalmasan forgattam.

sütis néne írta...

látom gyűlnek a jobbnál-jobb sütési technikák!nem semmi ötletek, meg kell hagyni! :-)))

Anita írta...

Most sül... :)
várom a végeredményt! Illata már van!

do írta...

Köszönöm a receptet, isteni lett! A lányaim imádták, és megengedték (illetve még csak a nagyobb), hogy süssek máskor is :D

Sütis néne írta...

örülök, hogy ízlett! :-)

offspring írta...

Szia sütisnéne
Én egy 17 éves fiú vagyok és próbáltam már 1-2 receptedet ezt már kétszer is de nekem nagyon összecsúszott kb a felére.:(
A (kocka)vajat folyósra olvasztottam mármint amit kenésre használtam esetleg ez baj lehet.
Pedig a tetejére begyűrtem és az ott maradt a többi meg leszakadt:(

Sütis néne írta...

Szia!
nem a vaj a gond. miután feltekerted a tésztát, utána jól sodord meg, mintha sodrófával dolgoznál, így a tészta rendesen összeáll.
ha így sem válik be, akkor fektetve süsd, de úgy hogy valamivel megemeled, hogy ne égjen meg az alja.

offspring írta...

Akkor jól értem miután rátekertem a gurigára amit befóliáztam még hengereljem mintha nyújtanám?

Sütis néne írta...

igen, azért kell ezt csinálni, hogy a rátekert tészta kissé összeálljon, így a csíkok nem tudnak majd elválni egymástól.

Dorci írta...

Egy tipp azoknak, akiknek lemászott a gurigáról (ugyanis az első adag nekem is lecsúszott). Miután feltekertem, és sodortam, fogpiszkáló darabokkal rögzítettem az egymásra nyúló csíkokat. Így szépen ott maradtak a helyükön. Egyébként eszméletlen finom lett, isteni ez a tészta, és nem is olyan macerás, mint amilyennek tűnik.:)

Anton írta...

Holnap fogom kipróbálni... (másoktól is jót hallottam a receptről)

Viszont a cukor megpirítását is véghezviszem, mert anélkül nem az igazi.
Ahogy látom ez másnak problémát okoz. Mostanában kezd terjedni a zsebsárkánynak gúnyolt szerkezet, amivel ez megoldható. A szerkezet alapvetően egy kis gázpalackra szerelt égőfej, ami elég magas hőfokon ég. Ezzel szépen lehet karamelizálni a cukrot. Persze ha valakinek gázlámpája (amit a vízszerelők használnak) van otthon, az ugyanúgy megfelel.